Zima to okres, w którym mamy ograniczony dostęp świeżych produktów. Na naszych talerzach zimą brakuje „czegoś zielonego”. Oczywiście, można użyć suszonych ziół, jednak nie mają tego samego smaku. Dzięki ziołom na parapecie nawet w czasie mrozów Twoje obiady będą przypominały o lecie.
Bazylia to obowiązkowe zioło w każdej kuchni. Na szczęście jest łatwa w pielęgnacji. Wystarczy dbać o to, by ziemia w doniczce była cały czas wilgotna i trzymać ją w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Parapet będzie idealnym miejscem.
Świeża kolendra jest podstawą kuchni meksykańskiej i indyjskiej. Na szczęście nie tak trudno wyhodować ją w domowym zielniku. To zioło uwielbia nasłonecznione miejsca, dlatego świetnie czuje się na parapecie.
Oregano to stały dodatek do włoskich potraw. Roślina świetnie odnajduje się w domowych warunkach, podobnie jak bazylia, oregano lubi wilgotną ziemię, ciepło i słońce.
Mięta jest idealnym dodatkiem do napojów i deserów. Świeże liście mięty mogą być dekoracją lub smacznym dodatkiem. Ta roślina potrzebuje dużo wody i najlepiej czuje się w lekko zacienionym miejscu, na przykład obok okna.
Zioła to stały element gotowania, a świeże, zielone listki poprawiają nie tylko smak, ale też wygląd dań. Przy wyborze doniczek z ziołami należy pamiętać, że najlepiej kupować rośliny w centrum ogrodniczym, nie w supermarkecie. Takie zioła będą na parapecie rosnąć przez bardzo długi czas, a nie tylko kilka tygodni.
Źródło zdjęcia: Designed by Freepik