Suszone kwiaty mogą być fantastyczną dekoracją mieszkania. Szczególnie te, które mają dla nas jakieś znaczenie i przypominają miłe chwile, np. bukiet ślubny. Sprawdź, jak prawidłowo suszyć kwiaty, by nie straciły swojego kształtu i koloru, tylko cieszyły oczy!
Niemal wszystkie gatunki kwiatów nadają się do suszenia. Różne są jednak metody, które należy stosować. Aby suche rośliny prezentowały się naprawdę pięknie, nie należy przetrzymywać ich zbyt długo. Kwiaty przeznaczone do suszenia powinny być zdrowe, nieprzekwitające i niepodgniłe. Tylko wtedy będą wyglądać dobrze po wysuszeniu.
Metoda suszenia kwiatów w kaszy mannie idealnie sprawdzi się w przypadku róż, goździków oraz innych roślin o mięsistych płatkach. Do pudełka wystarczy wsypać cienką warstwę kaszy manny i na nią położyć kwiaty. Delikatnie zasypujemy kolejną warstwą i odstawiamy na 2–3 tygodnie. Po tym czasie rośliny powinny wyschnąć, a ich płatki zachowają swój kształt i intensywny kolor.
Zielnik z pewnością części z nas kojarzy się z zadaniem na ocenę w podstawówce. Okazuje się, że ta metoda może sprawdzić się w przypadku suszenia roślin. Kwiaty układamy pojedynczo między stronami gazet i dociskamy ciężkimi książkami. Farba drukarska sprawi, że rośliny łatwiej wyschną i będą zachowane w nienagannym stanie.
Ten sposób suszenia roślin wykorzystywały kiedyś zielarki. Związywały one bukiet kwiatów nitką i wieszały w słabo nasłonecznionym i suchym miejscu główkami w dół. Istotne, by rośliny nie były mokre, np. od deszczu lub rosy. Metoda ta nie nadaje się jednak do suszenia liści, gdyż po ususzeniu w ten sposób, wyglądają one nieestetycznie.
Dzięki suszeniu roślin na kratce jesteśmy w stanie zachować formę świeżej rośliny i uniknąć opadania pąków. Do góry otwartego pudełka przypinamy kratkę i przez otwory przedkładamy łodygi kwiatów. Dzięki temu jesteśmy w stanie utrzymać roślinę pionowo przez cały okres suszenia. Kwiaty są pięknie zasuszone już po 3 tygodniach.
Sposób ten przypomina metodę suszenia w kaszy mannie. Idealnie sprawdzi się w przypadku takich kwiatów jak dalie, cynie oraz róże. Boraks i piasek mają właściwości pochłaniające wodę z tkanek roślin, dlatego tak dobrze sprawdzają się przy ich suszeniu. Kwiaty należy dokładnie zasypać mieszanką obu substancji, tak by proszek dostał się nawet pomiędzy płatki. Efekt będzie widoczny po 2–3 tygodniach.
Gliceryna sprawdzi się idealnie, gdy chcemy ususzyć gałązki owocostanów, np. jarzębiny lub krzewów z zielonymi liśćmi. Ten sposób można wykorzystać również przy suszeniu kwiatów moluccelli. Cały proces należy zacząć od dokładnego oczyszczenia rośliny z brudu i usunięcia uszkodzonych części. W garnku przygotowujemy roztwór z gliceryny i ciepłej wody w proporcjach 1:2. Łodygi zanurzamy w naczyniu na głębokość ok. 10 cm. Proces suszenia trwa ok. 10 dni – wtedy cała roślina wypełni się płynem. Po zakończeniu procesu należy wysuszyć ją na gazecie. Kwiatek będzie elastyczny i odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Zdj. główne: Annie Spratt/unsplash.com